a city next to a body of water
Τοπικές Εκδρομές

Το Ναύπλιο είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη για επίσκεψη, όχι μόνο για την ιστορία του και την ομορφιά του αλλά επειδή βρίσκεται κοντά στις δυο πιο σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές της Ελλάδας : Μυκήνες και Επίδαυρος.

a stone archway in a rocky area with Mycenae in the background

Μυκήνες

Η παράδοση αναφέρει ότι τις Μυκήνες ίδρυσε ο Περσέας, εγγονός του βασιλέα του Άργους Ακρισίου. Ο Ακρίσιος χώρισε τη χώρα του σε διάφορα βασίλεια και έδωσε το Ηραίο στον αδελφό του Προίτο, τη Μιδέα & την Τίρυνθα & ο Περσέας, που ήταν γιος του Δία & της Δανάης, έφυγε για τη χώρα της Λυκίας. Επιστρέφοντας από εκεί, σκότωσε, χωρίς να θέλει, τον παππού του & έδωσε στο Μεγαπένθη το βασίλειό του, το Άργος, ενώ πήρε από εκείνον το βασίλειο της Τίρυνθας. Στην Τίρυνθα ο Περσέας έκτισε τις Μυκήνες & τους έδωσε αυτό το όνομα, γιατί του έπεσε εκεί ο «μύκης» απ' το ξίφος του ή γιατί ενώ διψούσε, βρήκε ένα μύκητα & τραβώντας τον είδε να υπάρχει η πηγή Περσεία, που υπάρχει & σήμερα.

Τίρυνθα

Η Τίρυνθα, όπως άλλωστε και οι Μυκήνες, έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1884-1885 από τον Ερρίκο Σλήμαν, που έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με τον μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Στη μυθολογία, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του ήρωα Ηρακλή.

a large group of solar panels with Epidaurus in the background

Επίδαυρος

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο Αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Το Θεραπευτήριο του Ασκληπιείου ήταν το πιο διάσημο σε όλη την Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, λόγω των πολλών σοβαρών περιπτώσεων που θεραπευτήκαν εκεί. Σε αυτό το μέρος άρρωστοι και περιπλανώμενοι άνθρωποι έφταναν από όλη την Ελλάδα και την Μεσόγειο. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής θεωρούνταν πολύ σημαντικό για την ανάρρωση των ασθενών. Η θαυμάσια ακουστική του θεάτρου, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

a beach with blue water and a sandy beach

Τολό

Το Τολό είναι ένα πανέμορφο χωριό με παραλίες με άμμο. Κορωνήσι, Ρόμβη και Δασκαλιό είναι τρία μικρά νησιά, που βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού στο Τολό. Είναι ιδανικά για αυτούς που θέλουν να απομονωθούν καθώς μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με θαλάσσιο ποδήλατο, βάρκα ή jet ski. Το Τολό βρίσκεται 10 χλμ. μακριά από το Ναύπλιο και είναι μια φανταστική αρχή για τοπικές εξορμήσεις.

Βιβάρι

Το Βιβάρι είναι ένα χωριό διπλά στη θάλασσα. Μεταξύ άλλων είναι γνωστό για το φρέσκο ψάρι που προσφέρεται στις ταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε μια από τις πιο γνωστές του παραλίες, το Κονδύλι.

a city built on a hill

Άργος

Το Άργος είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μυθικός ήρωας του Άργους, είναι ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, κόρης του Ακρίσιου. Η πυραμίδα του Ελληνικού, το αρχαίο θέατρο του Άργους, το πολύ γνωστό κάστρο της Λάρισας, είναι μόνο λίγα από τα αρχαιολογικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε. Η πόλη είναι μόνο 10 λεπτά μακριά από το Ναύπλιο και μπορείτε να την επισκεφθείτε με αυτοκίνητο ή με τα συχνά δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Νέα Κίος

Στη Νέα Κίο (7 χλμ. Δ). Παραθαλάσσια πόλη, με μεγάλη τουριστική κίνηση, χτισμένη στην άκρη του όρμου του Ναυπλίου. Αξίζει να δείτε το Πνευματικό-Συνεδριακό Κέντρο (στην κεντρική πλατεία) και το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Mουσείο. Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γίνονται τις απόκριες, το καλοκαίρι («Μικρασιατικά» και «Κιανά») και τον Σεπτέμβριο («Γιορτή της Παπαλίνας»).

a tall tower with a cross on top

Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε

Το κτήριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων που στεγάζει σήμερα το Πολεμικό Μουσείο / τα σπίτια του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ / τον ανάγλυφο Βαυαρικό Λέοντα στην περιοχή Πρόνοια / το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο / το Παιδικό Μουσείο / το μοναδικό Μουσείο Κομπολογιού / το Δημαρχείο στην Πλατεία Ναυάρχων / τον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στην ομώνυμη πλατεία / το πάρκο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με το επιβλητικό έφιππο άγαλμά του / την αναστηλωμένη Πύλη της Ξηράς / μια ρομαντική βόλτα το ηλιοβασίλεμα στο «Γύρο της Αρβανιτιάς», τον όμορφο αυτόν περιφερειακό πεζόδρομο γύρω από την Ακροναυπλία / ο γύρος του Ναυπλίου με τα γραφικά τρενάκια / αγορές αναμνηστικών - οπωσδήποτε κομπολογιών - από τα τουριστικά μαγαζάκια της Παλιάς Πόλης / φαγητό και καφές στην Πλατεία Συντάγματος / ποτό και «ρομάντζα» στο λιμάνι με θέα το κατάφωτο Μπούρτζι.