ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ

ΝΑΥΠΛΙΟ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Ένας τόπος ξεχωριστός, μυστικιστικός, ευλογημένος, γεμάτος φυσικές ομορφιές

 • ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

  Ο Άγιος Σπυρίδωνας, που κτίσθηκε από τον 18ο αιώνα & έξω από αυτόν δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

 • ΜΠΟΥΡΤΖΙ

  Το Μπούρτζι, ένα ενετικό κάστρο κτισμένο σε μια νησίδα στην είσοδο του λιμανιού.

 • ΠΑΛΑΜΗΔΙ

  Το κάστρο του Παλαμηδίου που δεσπόζει πάνω από την πόλη.

 • ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ

  Την Ακροναυπλία που αποτελεί την ακρόπολη του Ναυπλίου.

 • ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

  Ενα ανάγλυφο που βρίσκεται στην περιοχή Πρόνοια και έγινε κατά παραγγελία του Όθωνα στη μνήμη των Βαυαρών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ναύπλιο, φτιαγμένο για αστούς, φιλόξενο για πρίγκιπες

Tο Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο τουριστικές πόλεις. Τα μεσαιωνικά κάστρα, τα νεοκλασικά κτίσματα, τα πλακόστρωτα δρομάκια με τις βουκαμβίλιες συνθέτουν ένα μαγευτικό θέαμα και μαρτυρούν την ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Ναύπλιο πήρε το όνομά του από τον γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης, Ναύπλιο. Αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν ότι το Ναύπλιο κατοικείται από την Πρωτομηκυναϊκή περίοδο.

Το Ναύπλιο προσφέρεται και για ψυχαγωγία. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του είναι γεμάτα από παραδοσιακά καφενεία και ζαχαροπλαστεία, πρωτότυπες και εναλλακτικές καφετέριες, μικρά μπαρ με μοντέρνα ξένη και ελληνική μουσική, καθώς και από γραφικά ταβερνάκια. Κατεβαίνοντας προς το λιμάνι θα συναντήσετε πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Με κέντρο το Ναύπλιο και σε μικρή χιλιομετρική απόσταση μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους, την αρχαία Ασίνη και Τίρυνθα, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις Μυκήνες με την ενδοξότερη ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.

Από τις ωραιότερες πόλεις της αργολικής γης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, η πόλη του Ναυπλίου – πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 – χτίστηκε σύμφωνα με τη μυθολογία από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Ανυμώνης.
Η πολιτιστική του αλυσίδα ξεκινά από την προϊστορική εποχή∙ συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στον Τρωικό Πόλεμο∙ παράκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια και ανέκαμψε στα βυζαντινά∙ Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη. Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια – όλα γοητευτικά ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα – επιφυλάσσουν μεγαλοπρεπή υποδοχή στον επισκέπτη.

Σημείο εκκίνησης της περιήγησής μας στ’ Ανάπλι, η Παλιά Πόλη με τη σαγηνευτική γοητεία των πλακόστρωτων στενών, τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τα μπαλκόνια, τις αυλές των κομψών νεοκλασικών και των καλοδιατηρημένων αρχοντικών και τις οθωμανικές κρήνες.

Στην καρδιά του Ναυπλίου μάς υποδέχεται η ιταλικής αισθητικής Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από μνημεία και ιστορικά κτήρια. Ξεχωρίζουν τα δύο οθωμανικά τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη. Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε χώρους ιστορικής μνήμης, 999 σκαλοπάτια μάς οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού που ορθώνει τον επιβλητικό του όγκο 216 μέτρα πάνω από την πόλη. Βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, τόπος καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε ένα από τα σκοτεινά κελιά του, μοιάζει σαν να προστατεύει ακόμη και σήμερα την πόλη με τους προμαχώνες του βαπτισμένους με ονόματα αρχαίων πολεμάρχων (Θεμιστοκλής, Αχιλλέας, Φωκίων, Λεωνίδας, Επαμεινώνδας, Μιλτιάδης). Την καλύτερη θέα σε όλη τη θάλασσα του Αργολικού και τη μυκηναϊκή πεδιάδα χαρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα χτισμένο στην κορυφή του φρουρίου από τους Ενετούς κατακτητές.

Στις παρυφές του Παλαμηδιού, στεφανώνοντας την Παλιά Πόλη, απλώνεται η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο). Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, αποτελείται εδαφολογικά από τρία επίπεδα στα οποία αναπτύσσεται ένα σύστημα τριών ανεξάρτητων κάστρων με αρχαιότερο το δυτικό, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολη οχυρωμένη με ένα πολυγωνικό κυκλώπειο τείχος.

Σημείο αναφοράς όμως του Ναυπλίου αποτελεί το πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Επισκεφθείτε το με καραβάκια που φεύγουν –κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– μπροστά από το λιμάνι και απολαύστε, αν είστε τυχεροί, κάποια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.

Μείνετε στο Dafni Pension και εξερευνήστε την πόλη του Ναυπλίου!

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο, ίδρυμα του Β. Παπαντωνίου, βραβευμένο ως το πρώτο και πλέον ολοκληρωμένο Λαογραφικό Μουσείο της Ευρώπης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε ένα Βενετσιάνικο κτίριο του 1713 και μπορείς να θαυμάσεις ευρήματα σπάνιας αξίας της Μυκηναϊκής περιόδου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η πλατεία Συντάγματος, το οθωμανικό τζαμί, τα νεοκλασικά κτίρια, το πρώτο ελληνικό γυμνάσιο & την πρώτη σχολή Ευελπίδων, όπου σήμερα στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο.

ΜΥΚΗΝΕΣ

Η ιστορία του τόπου συνδέεται με τις αρχαίες Μυκήνες, εκεί που χτύπαγε η καρδιά του πρώτου σημαντικού χερσαίου ελληνικού πολιτισμού, του μυκηναϊκού.

ΑΡΓΟΣ

Έξι μίλια απόσταση από την πόλη των Μυκηνών, ήταν η αρχαία πόλη του Άργους. Ιδρυμένη από τον Φορωνέα και παίρνοντας το όνομα από τον γιο του.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο παγκοσμίως.